فهرست مطالب

نشریه مدیریت فردا
پیاپی 76 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسام الدین رحمانی باروجی*، علیرضا علی احمدی، میرزا حسن حسینی، محمدمهدی پرهیزگار صفحات 3-20

    اقتصاد مقاومتی به عنوان یک راهبرد اقتصادی برای رویارویی با اقتصاد وابسته و در پاسخ به تحریم های استکبار جهانی علیه ایران، توسط مقام معظم رهبری مورد تاکید واقع گردیده است. اقتصاد مقاومتی به دنبال کاهش آسیب پذیری در مقابل تهدید های خارجی، جلوگیری از بحران ها و بازنگری در ساختارها و سامانه های ناکارآمد فعلی اقتصادی است. در اقتصاد مقاومتی تلاش بر کاهش وابستگی ها و استفاده حداکثری از مزیتهای تولید داخل است. از اینرو، ضروری است مدل های کسب و کار بنگاه های اقتصادی ایران بر اساس این رویکرد بازطراحی شود. در این راستا، این تحقیق چارچوب مفهومی، ابعاد و اجزای مدل کسب و کار مبتنی بر رویکرد اقتصاد مقاوتی را تدوین و تبیین نموده است. رویکرد حاکم بر این پژوهش کیفی و روش تحقیق مورد استفاده در آن فراترکیب است که از الگوی هفت مرحله ای سندلوسکی تبعیت نموده است. در گام نخست، بیانات مقام معظم رهبری در خصوص اقتصاد مقاومتی ، همچنین مقالات و مجموعه تحقیقات پیرامون مفاهیم تاب آوری و مدل کسب و کار به دقت گردآوری و مطالعه شد. سپس، چارچوب مفهومی کسب و کار با رویکرد اقتصاد مقاومتی شناسایی شد. در ادامه عوامل اثرگذار بر طراحی مدل کسب و کار با رویکرد اقتصاد مقاومتی شناسایی شد. بدین منظور 32 پژوهش که به طور مستقیم با موضوع پژوهش مرتبط بودند انتخاب و از طریق نرم افزار MAXQDA مورد واکاوی قرار گرفتند و 169 کد، شناسایی شد. در مرحله بعد، پس از دسته بندی کدهای مشابه، در نهایت 34 عنوان کد در قالب 9 موضوع انتخاب و در چارچوب مدل مفهومی پژوهش ارائه شدند.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، مدل کسب و کار، تاب آوری، فراترکیب
  • مهرداد حاجی اسماعیلی*، علی محمد احمدوند، مرضیه صمدی فروشانی صفحات 21-38
    هدف

    از چالش های عمده در مدیریت پروژه های عمرانی عدم درک مکانیسم هایی است که باعث تاخیر در ساخت وساز می شود. در این میان پروژه های عمرانی زیرساختی دولتی از موقعیت پیچیده تری برخوردار هستند به طوری که موفقیت در اجرای به هنگام یک پروژه عمرانی در چارچوب قوانین دولتی از بزرگترین اهداف و دغدغه های مدیران و عوامل درگیر این نوع پروژه ها محسوب می شود. روش شناسی: برای این منظور ابتدا ادبیات و پیشینه مورد بررسی قرار گرفت و طی مصاحبه نیمه ساختار یافته و با مشارکت کنندگان پژوهش، عوامل موثر بر اجرای به هنگام پروژه عمرانی دولتی ایران شناسایی گردید. در ادامه مدل پویایی سیستم اجرای به هنگام پروژه عمرانی طراحی و با استفاده از داده های پروژه عملیات زیرسازی قطعه اول راه آهن مبارکه، سفیددشت، شهرکرد شبیه سازی در افق زمانی پروژه به انجام گردید.

    یافته ها

    پس از اعتبارسنجی؛ با توجه به نتایج تحلیل حساسیت مدل پویایی سیستم، سیاست های بهره برداری به هنگام پروژه عمرانی در سه استراتژی تامین منابع مالی پروژه، برنامه ریزی و کنترل پروژه و پاسخگویی ذینفعان پروژه شناسایی گردید. در ادامه با سیاست های منتخب ترکیبی نیز طراحی و بروی مدل اعمال گردید. مبتنی بر مقایسه رفتار متغیرهای کلیدی مدل؛ سیاست منتخب ترکیبی شامل: 1-افزایش پاسخگویی دولت و تخصیص بودجه به طرح های عمرانی زیرساختی دولتی اولویت دار؛ 2-کاهش تاخیر در پرداخت های پروژه متناسب با پیشرفت فیزیکی مبتنی بر پیگیری تخصیص اعتبار پروژه؛ 3-افزایش کارآمدی امکان سنجی و مطالعات پایه و زمان بندی واقع بینانه پیشرفت پروژه بر مبنای منابع و توانمندی های در دسترس؛ 4-ایجاد مکانیزم های حل مناقشات و برگزاری جلسات مستمر ماهیانه ارکان پروژه و 5-افزایش پاسخگویی به مطالبات مردمی با افزایش تعامل مقامات محلی

    کلیدواژگان: مدیریت پروژه عمرانی، اجرای به هنگام پروژه عمرانی، پویایی شناسی سیستم
  • امین مسعود بخشی موحد*، محمدتقی رضوان، هادی مختاری صفحات 39-58

    با توجه به افزایش شدت رقابت، توجه به فناوری های نوین در زنجیره تامین ضروری است. در عصر حاضر اینترنت اشیا از مهم ترین ابزارهای نوآورانه به حساب می آید. ایجاد عوامل مناسب به منظور عملیاتی سازی اینترنت اشیاء سبب توسعه ی عملکرد زنجیره تامین می شود. به همین علت شناسایی مولفه های اثرگذار در جهت استفاده از این فناوری و همچنین آگاهی از نتایج اثربخش آن، از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. بنابراین هدف اصلی این تحقیق، شناسایی و تحلیل پیشران ها و پیامدهای اینترنت اشیا در زنجیره تامین است. این تحقیق از دو فاز کیفی و کمی و با رویکرد آمیخته انجام می شود. جامعه آماری فاز کیفی، مقالات داخلی و خارجی و جامعه آماری فاز کمی اساتید دانشگاهی و خبرگان صنعتی است. شیوه ی نمونه گیری قضاوتی و حجم نمونه آماری در فاز کیفی، 22 مقاله و در فاز کمی 10 نفر است. روش گردآوری داده های کیفی روش کتابخانه ای و در داده های کمی استفاده از پرسشنامه ی محقق ساخته است. از روش تحلیل محتوای عرفی قراردادی برای بخش کیفی و از روش مدل سازی ساختاری تفسیری برای تحلیل بخش کمی استفاده خواهد شد. نتایج تحلیل محتوا بیانگر هشت دسته پیشران شامل سرمایه فرهنگی، سرمایه مالی، سرمایه انسانی، سرمایه ذهنی، سرمایه ارتباطی، زیرساخت های فناوری اطلاعات، تسهیلات قانونی و قابلیت های محیطی و همچنین هفت پیامد اصلی شامل عملکرد اقتصادی، عملکرد اجتماعی، عملکرد زیست محیطی، عملکرد تجاری، عملکرد تولید و عملیات، عملکرد سیستم اداری و رشد و توسعه ی عملکرد است. در بخش پیشران ها زیرساخت های فناوری اطلاعات و در بخش پیامدها عملکرد اقتصادی با بیشترین تاثیر بر سایر متغیرها به عنوان متغیرهای کلیدی مدل های ساختاری تفسیری شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، پیشران، پیامد، مدل ساختاری تفسیری، تحلیل محتوا، زنجیره تامین
  • محمدحسین کبگانی * صفحات 59-76

    مدیریت منابع انسانی سبز به عنوان ابزاری قوی که نقش عوامل انسانی را به عهده دارد، میتواند به سازمان ها برای انجام مسئولیت های اجتماعی خویش در راستای حفظ محیط زیست کمک شایانی نماید.از اینرو این صنایع همزمان با توسعه کمی در ظرفیتها و افزایش تنوع و کیفیت محصولات خود دنبال کاهش آلودگی زیست محیطی و تبدیل شدن به یک سازمان سبزمی باشند. این پژوهش با هدف بررسی سیستماتیک پژوهش های پیشین حوزه مدیریت منابع انسانی سبز، و همچنین شناسایی عناصر کلیدی و ارائه مدل ساختاری جهت پیاده سازی فرایند مدیریت منابع انسانی سبزدر صنایع شیمیایی و پتروشیمی استان بوشهر صورت پذیرفته است.بامطالعه ادبیات موضوعی و بهره گیری از رویکرد تحلیل محتوای متنی تعداد شش شاخص اساسی احصا شد که جهت بومی سازی آنها به منظور پیاده سازی مدیریت منابع انسانی سبز در صنایع شیمیایی و پتروشیمی از تکنیک دلفی در سه دور استفاده گردید. جامعه آماری تحقیق را مدیران وکارشناسان آشنابه موضوع و شاغل درحوزه صنایع پتروشیمی تشکیل دادند . جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که روایی و پایایی آن نیز تایید گردید. جهت طراحی مدل ساختاری شاخصهای موثربرای پیاده سازی فرایند مدیریت منابع انسانی سبز از رهیافت مدلسازی ساختاری تفسیری در محیط فازی جهت مدیریت ابهامات زبانی درقضاوت ها بهره گرفته شد. نتایج مدلسازی و تحلیل میک مک نشان داد که شاخص های فردی, گروهی و سازمانی جزء شاخص های اساسی و نفوذی در حوزه مدیریت منابع انسانی سبزا به شمار می آید؛ از اینرو به مدیران پیشنهاد می گردد که بر این دسته از شاخص ها تاکید و توجه بیشتر داشته باشند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی سبز، مدلسازی ساختاری تفسیری، تکنیک دلفی، فازی
  • مجتبی فرخی*، زینب امیری صفحات 77-94

    مدیریت منابع انسانی سبز در سازمان ها به یک موضوع مهم تبدیل شده است. مدیریت منابع انسانی سبز برای بهبود رفتار زیست محیطی کارکنان موثر است. هدف از این مطالعه تاثیر مدیریت منابع انسانی سبز، بر رفتار زیست محیطی کارکنان با نقش میانجی جو رونای سبز می باشد. روش پژوهش از نظر هدف و شیوه گردآوری داده ها به ترتیب کاربردی و توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه آماری را کارکنان و مدیران شعب بانک مسکن شهر اصفهان تشکیل می دهند. جحجم نمونه بر اساس جدول مورگان تعیین و نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام شد. از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها استفاده شد. برای سنجش روایی از روش های روایی همگرا، واگرا و محتوی و جهت تعیین پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد. جهت بررسی فرضیات از روش معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که مدیریت منابع انسانی سبز بر رفتارزیست محیطی تاثیر مثبت و معناداری دارد. در بررسی نقش میانجی جوروانی سبز در تاثیر مدیریت منابع انسانی سبز بر بر رفتار زیست محیطی کارکنان مورد تایید قرار گرفت. همچنین نتایج این مطالعه نشان می دهد که مدیریت منابع انسانی سبز بر جو روانی سبز و جو روانی سبز بر رفتارهای زیست محیطی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی سبز، جو روانی سبز، رفتار زیست محیطی کارکنان
  • محمدرضا ربیعی مندجین *، علیرضا امیرکبیری، سید مرتضی زرگر صفحات 97-113

    همانطور که اکثر محققان و پژوهشگران رشته مدیریت دولتی اذعان نظر دارند، در حال گذر از اداره امور عمومی نوین به خدمات عمومی نوین و تکامل این فرایند در کشورمان هستیم. اما برخی از نقطه نظرات و دیدگاه ها، هنوز در مرحله سنتی قرار گرفته اند و به اکمال مطلوب نرسیده اند. به نحوی که برای مخاطبان و دریافت کنندگان خدمات، نوع و سطح ارائه خدمات مبهم و بی نتیجه هستند. پژوهش حاضر در تلاش است با رویکرد آسیب شناسانه عدم انطباق خدمات عمومی در کنار خط مشی های رفاه را با وضعیت و شرایط مطلوب ارائه و بیان دارد. بدین منظور روش این پژوهش تحلیلی و کیفی انتخاب شد و با استفاده از روش فراترکیب مفاهیم و کد های مدنظر از بین 32 مقاله استخراج گردید. منابع جمع آوری اطلاعات و داده ها، تحقیقات صورت گرفته و تئوری محور می باشند. بعد از استخراج کدها، کنکاش و مشورت با گروه کانونی 15 نفره صورت پذیرفته و در ادامه بعد از تائید روایی محتوا، این نشانگرها بین 31 نفر از خبرگان حوزه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی توزیع گردید تا حد مطلوبشان تائید گردند. در نهایت برای تعیین وضعیت موجود، از جامعه آماری مراجعه کننده به حوزه وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی تعداد 350 نفر پرسشنامه توزیع گردید، تا وضعیت دریافت خدمات و آنچه که موجود است مورد سنجش قرار گیرد. یافته ها حاکی از اختلاف نظر بین خبرگان و مدیران حوزه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با دریافت کنندگان خدمات و مردم می باشد. بنابراین هم چنان با جامعه و حاکمیت آرمانی در ارائه خدمات عمومی نوین بسیار فاصله داریم.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی خدمات عمومی نوین، خط مشی های رفاه، روش فراترکیب
|
  • Hesamedin Rahmani, Alireza Aliahmadi*, Mirzahasan Hosseini, Mohamadmehdi Parhizgar Pages 3-20

    Resistance economy as an economic strategy to face the dependent economy and in response to the arrogant global sanctions against Iran, has been emphasized by the Supreme Leader. Resistance economy seeks to reduce vulnerability to external threats, prevent crises, and review current inefficient economic structures and systems. In the resistance economy, the effort is to reduce dependencies and make maximum use of the advantages of domestic production. Therefore, it is necessary to redesign the business models of Iranian enterprises based on this approach. In this regard, this research has compiled and explained the conceptual framework, dimensions and components of the business model based on the resistance economy approach. The approach of this qualitative research and the research method is meta-synthesis, which follows the seven-stage model of Sandelowski. In the first step, the Supreme Leader's statements regarding the resistance economy, as well as articles and research collections on the concepts of resilience and business models were carefully collected and studied. Then, the conceptual framework of business was identified with the resistance economy approach. In the following, the influencing factors on the design of the business model with the resistance economy approach were identified. For this purpose, 32 studies that were directly related to the research subject were selected and analyzed through MAXQDA software, and 169 codes were identified. In the next step, after categorizing the similar codes, finally 34 code titles were selected in the form of 9 topics and presented in the framework of the conceptual model of the research.

    Keywords: Resistance Economy, Business Model, Resilience, Meta-Synthesis
  • Mehrdad Hajiesmaili *, Ali Mohammad Ahmadvand, Marzieh Samadi-Foroushani Pages 21-38
    Objective

    One of the major challenges in the management of construction projects is the lack of understanding of the mechanisms that cause delays in construction. In the meantime, government infrastructure construction projects have a more complex situation, so that the success in the timely implementation of a construction project within the framework of government laws is one of the biggest goals and concerns of managers and agents involved in these types of projects.

    Methodology

    It can be the present study identifies the mechanisms of project time delay risks based on system dynamics in order to identify and evaluate policies for the timely implementation of construction projects. For this purpose, first the literature and background were examined and during the semi-structured interview with the participants of the research, the effective factors on the timely implementation of the Iranian government construction project were identified. In the continuation of the dynamic model of the timely implementation of the Anrani project, the simulation was carried out using the data of the infrastructure operation project of the first section of Mobarakeh railway, Sefidasht, Shahrekord.

    Conclusion

    After validation; According to the results of the sensitivity analysis of the system dynamics model, the exploitation policies during the construction project were identified in three strategies of providing project financial resources, project planning and control, and accountability of the project beneficiaries. In the following, it was also designed and applied to the model with selected combined policies. comparing the behavior of key model
    The combined selected policy

    Keywords: Construction Project Management, Timely Implementation Of The Project, System Dynamics (SD)
  • Aminmasoud Bakhshi Movahhed, Mohammadtaghi Rezvan*, Hadi Mokhtari Pages 39-58

    Due to increasing competition, it is necessary to focus on new technology in supply chain. Internet of things is one of the most innovative tools. Creation of appropriate factors in order to operationalization internet of things will lead to development of supply chain performance. Recognition of determining factors in order to use internet of things and awareness of effective result are essential. The purpose of this research is analysis of antecedents and outcomes of Internet of things in supply chain. This paper is based on mixed research including qualitative and quantitative parts. The statistical population of this paper in qualitative part is internal and external papers and that of quantitative part is university professors and industrial experts. This research based on judgmental sampling method as well as contains 22 articles in qualitative part and 10 persons in quantitative part. Library method is used to collect data in the qualitative part while researcher-made questionnaire is used to collect data in the quantitative part. Content analysis is allocated to qualitative part and interpretive structural modeling is assigned to quantitative part. Finally, the results of content analysis are presented in eight antecedents including cultural capital, financial capital, human capital, mental capital, communication capital, information technology infrastructure, legal facilities and environmental capabilities. Additionally, the seven main outcomes including economic performance, social performance, environmental performance, commercial performance, production and operational performance, office system performance and performance development. The most determining variables in antecedent section is information technology infrastructure and in outcome section is economic performance.

    Keywords: Internet Of Things, Antecedent, Outcome, Interpretive Structural Modelling, Content Analysis, Supply Chain
  • Mohammadhossein Kabgani * Pages 59-76

    Green human resources management, as a strong tool that takes the role of human factors, can help organizations to fulfill their social responsibilities in order to protect the environment. This research has been carried out with the aim of systematically reviewing previous researches in the field of green human resources management, as well as identifying key elements and providing a structural model to implement the green human resources management process in the chemical and petrochemical industries of Bushehr province. By studying thematic literature and using the textual content analysis approach, six basic indicators were counted, and in order to localize them in order to implement green human resources management in the chemical and petrochemical industries, the Delphi technique was used in three rounds. The statistical population of the research was formed by managers and experts familiar with the subject and working in the field of petrochemical industries. A researcher-made questionnaire was used to collect data, and its validity and reliability were also confirmed. In order to design the structural model of the effective indicators for the implementation of the green human resources management process, the interpretive structural modeling approach in the fuzzy environment was used to manage linguistic ambiguities in judgments. The results of the modeling and analysis of Mik Mak showed that individual, group and organizational indicators are among the basic and influential indicators in the field of Sabza's human resources management; Therefore, managers are suggested to emphasize and pay more attention to this group of indicators.

    Keywords: Green Human Resource Management, Interpretive Structural Modeling, Delphi Technique, Fuzzy
  • Mojtaba Farrokhi, Zeynab Amiri Pages 77-94

    Green human resource management has become an important issue in organizations. Green human resource management is effective for improving employees' environmental behavior. The purpose of this study is the effect of green human resource management on the environmental behavior of employees with the mediator role of green environment. The research method is applied and descriptive-survey in terms of the purpose and method of data collection. The statistical population consists of employees and managers of Isfahan Bank Maskan branches. The volume of the sample was determined based on Morgan's table and sampling was done by simple random method. A questionnaire was used to collect data. Convergent, divergent and content validity methods were used to measure validity, and Cronbach's alpha and composite reliability were used to determine the reliability of the questionnaire. Structural equation method was used to check the hypotheses. The results of the research showed that green human resource management has a positive and significant effect on environmental behavior. In the investigation of the mediating role of green grass in the impact of green human resource management on the environmental behavior of employees, it was confirmed. Also, the results of this study show that green human resource management has an effect on green psychological climate and green psychological climate on environmental behaviors.

    Keywords: Green Human Resource Management, Green Psychological Climate, Environmental Behavior Of Employees
  • Mohammadreza Rabii Mandiji *, Alireza Amirkabiri, Seyed Morteza Zargar Pages 97-113

    As most researchers agree and acknowledge, Iranian administration is transitioning from a new public affairs administration and evolving into a new public service provider. However, a number of traditional viewpoints and opinions are yet to achieve some necessary revision, as the quality and quantity of services remain vague and ineffective for the audience and recipients of these services. The present research attempts to study the existing public services and welfare policies, in comparison with the ideal situation and conditions, in order to reveal the inconsistency between them, from a pathologic perspective. To this end, among the qualitative research approaches, the content analysis method was adopted, and the meta-synthesis method was used to extract the necessary key concepts and content codes from 32 papers. Peer-reviewed research and analysis papers were used as references and inspected to collect information and data. After extracting the content codes, a focus group consisting of 15 participants was consulted and deliberated with, until validity was confirmed and the necessary indicators were obtained. Regarding the desirable range of these indicators, 31 elite field members of the Ministry of Cooperatives, Labour, and Social Welfare, were queried. On the other hand, 350 questionnaires were distributed among a ministry clientele to determine the status quo regarding the quality and quantity of service provision and reception. Findings indicate disagreement between elite members and managers of the ministry versus service recipients and people. As such, we are still far away from an ideal society and governance when it comes to provision of public services..

    Keywords: Pathology Of New Public Services, Welfare Policies, Meta-Synthesis Method